Målet – ett rostigt element

Han skrattade och tänkte troligen att det var det dummaste han hört…

Vem? Jo, låt mig berätta. Jag hade ett gammalt vitmålat element som jag lämnade in till en billackering för att få det blästrat. Väl på plats för att hämta hem det nu helt ”färglösa” elementet frågade lackeraren om jag hade tänkt att måla elementet själv – han hade väl förhoppningen att kunna sälja även denna tjänst till mig. När jag då förklarade att jag hade tänkt att det skulle vara omålat såg han lätt förvånad ut och menade att ”Nu är det ju helt oskyddat och då kan det lätt rosta”. Det var mitt svar på detta som fick lackeraren att skratta: ”Det är bra, för det är det jag vill att det ska göra”.

Målet är alltså att få ett delvis rostigt element, för det kommer passa bättre in i hallens färgsättning där det det ska sitta på väggen. Nu blir det inte bara en värmespridare, utan även en del av inredningen och förhoppningsvis ett vackert sådant…om man nu som jag tycker att rost är vackert.

Sedan några dagar ligger elementet ute i höstregnet och så snart jag anser att det blivit lagom rostigt tar jag in det i värmen för att låta det torka. Därefter kommer jag spraya över en lack som innesluter rosten och ger det skydd som mannen på lackeringen efterfrågade. Tanken är ju trots allt inte att elementet ska fortsätta rosta; det ska bara vara lagom rostigt.