Fönster är husets ögon

Man brukar tala om att fönster är husets ögon och utifrån det perspektivet var mitt hus ganska synskadat på norrsidan. Två små fönster och en dörr var för lite för att lätta upp den dominerande väggen. Ur energi- och miljösynpunkt har detta sätt att planera huset en gång varit rätt. Det vill säga; stora fönster i söder som släpper in solvärmen och små fönster mot norr för att minska energiförlusten i det väderstreck där solen inte kommer åt. Men med dagens 3-glasfönster kan man troligen ta mindre hänsyn till denna princip.

Jag ville alltså ha in ytterligare ett fönster på norrsidan för att förändra husets utseende från utsidan. Det liggande fönstret gör att huset nu ser något lägre och längre ut istället för högt och fyrkantigt. Ytterligare en viktig orsak till att jag ville ha in ett fönster var att det fanns en outnyttjad vacker utsikt mot norr. Att stå och diska blir nu en mindre otrevlig upplevelse eftersom jag kan stå och njuta av en utsikt mot hagar, skogar, vattendrag…och min Mini Cooper Clubman i carporten.