Dagdröm om en öl- och vinkällare

EN LITEN FILM OM ATT HUGGA I STEN OCH GRUS  Klickbar länk

Har påbörjat drömmen om en öl- och vinkällare. Kan väl konstatera att det hade varit enklare att genomföra en dröm om öl-resa till Belgien eller vinresa till Frankrike. Men jag klagar inte. Det är lite kul med utmaningar.

Utmaningen är den att jag gräver ut en del av källaren – för hand! En fjärdedel av huset har nämligen aldrig fått källare. Dock har alltid funnits en dörr till detta utrymme, enligt uppgift i syfte att vara en inspektionslucka för att ha koll på torpargrunden.

Målet är att gräva ut knappt hälften av utrymmet. För det första räcker det utrymmet för syftet jag har. För det andra kan jag inte gräva för nära ytterväggarna med risk för att huset skulle hamna lätt på sned. För det tredje är detta fullt tillräckligt – det är slitigt nog.

Förberedelsearbetet för detta projekt påbörjades redan när vi lade om golvet i vardagsrummet (februari 2014). Detta golv bars nämligen upp av stöttor som vilade mot all den grus och sten jag nu successivt hugger och gräver loss för att göra min källare. Det nya golvet bärs nu upp av ett nya reglar som istället vilar helt på husgrunden.

Hittills har jag burit ut 13 traktorskopor grus och mindre sten. Dessutom uppskattningsvis ytterligare fyra traktorskopor större sten som jag kan vara användbara till framtida trädgårdsprojekt. Under utgrävningen har jag till och från stött på större stenblock som har för avsikt att lägga som grundstenar för de två väggar jag kommer behöver mura upp.

OBS! Det färdiga resultatet kan komma att ta ett tag att presentera. Mitt första mål är nu att fixa utgrävningen. Byggandet kan eventuellt komma att ske först nästa år, men jag får se om jag orkar vänta tills dess.