Spegeldörrar som bröstpanel

Att återanvända gammalt känns både bra och inspirerande. Att dessutom använda inredningsdetaljer som tillhört tidigare generationer i familjen gör att huset får mera själ och att jag känner mig känslomässigt knuten till det jag bygger.

I matrummet som knyts ihop med den öppnare kökslösningen har jag givit plats för gamla spegeldörrar som lagts ner för att fungera som bröstpanel…en låg variant av sådan. (Höftpanel.) I detta fall har jag använt spegeldörrar som en gång suttit i det hus där min mamma växt upp. Först tänkte jag att jag skulle använda de vita dörrarna i mitt lilla bygglager, detta för att knyta ihop färgsättningen med det cremevita inslaget i köket. Det visade sig dock att de vita dörrarna hade för mycket gult i sig och jag fick istället undersöka några blå och bruna dörrar som stått och känt sig övergivna. Efter att jag skrapat bort de lösa färglagren dök minst tre olika färger fram och fantastiskt nog färger som till viss del också går att finna i köket – blått som väggen, brunt som skåp och golv, grönt som finns i en lättare nyans i det betsade golvet.

I kombination med de ruffa dörrarna har jag sedan valt en medaljongtapet i blått och guldbrunt. Det är en tapet med exakta kanter och linjer vilket gör att kontrasten till dörrarna är stor. I mina ögon är det dock en kontrast som funkar väl och jag trivs mycket bra i det matrum jag skapat.