Oj! Är det så här svårt att välja färg!

I ärlighetens namn var boningshuset inte i behov av att målas om, det vill säga utifrån när det senaste hade målats. Men även om jag gillar färg, så var inte gult och grönt mina färger. Dessutom var det en prioritet för mig att ganska snabbt måla om huset utvändigt; när jag kom hem ville jag se mitt hus och känna att ”det där är mitt hus och mitt hem”.

Att välja färg visade sig dock inte vara det enklaste. Först tänkte jag svart. Sedan funderade jag på falurött. Slutligen föll valet på vitt….men oj vilken nyans av vitt?!!!!

Fyra nyanser av vitt målades upp på fasaden i olika väderriktningar. Dessa gick jag jag sedan runt och studerade beroende på solens läge. Morgonsol, mitt-på-dagen-sol, samt kvällssol. En bra kunskap att bära med sig av val av vitt är enligt färgläran: vit färg med grön brytning kan göra att huset ibland ser grönmålat ut, vit färg med blå brytning kan göra att huset ser blått ut.

Till slut blev det den vita färgen med namnet Björk, vilket innebär att den innehåller grön brytning. Inblandning av gult och ett spill av rött hjälper dock upp färgens krämiga färg.

Vad tycker jag om mitt färgval? Jo. Oftast är jag väldigt nöjd, men i vissa lägen när ljuset gör huset extra grönt eller lite väl gult väljer jag att titta på annat håll.